Profetul - călătoria incredibilă a lui Homo Sapiens sau 2 lucruri de la Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari – poate unul dintre cei mai importanți gânditori ai momentului, este un istoric israelian, profesor al departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim și autorul unor cărți de succes internațional Sapiens Scurtă istorie a omenirii (2011, tradusă în românește în 2017) și Homo Deus Scurtă istorie a viitorului (2015, tradusă în românește în 2018).

 Harari este un personaj a cărui teorii au atins și influențat profund ultimul deceniu; într-o  lume a marketingului personal și a speakerilor perfecți Harari nu excelează la nici unul din aceste capitole. E un tip modest și un vorbitor mediocru, care reușește însă să penetreze ochii și urechile omului modern obsedat de cosmetizarea vieții. 

Deși ateu declarat, el are față de om o dragoste aproape creștină pe care spune el că a dobândit-o practicând meditația Vipassana.

2 lucruri pe care le-am învățat de la el:

1. Homo Sapiens este prin excelență un povestitor, este regele planetei, el a cucerit lumea pentru că are capacitatea unică de a crea și disemina ficțiune. Suntem singurele mamifere care pot coopera cu numeroşi străini, deoarece numai noi putem să inventăm povești, să le spunem în toate părțile şi să convingem milioane de oameni să creadă în ele. Atâta vreme cât toată lumea crede în aceleași povești, cu toții ne supunem aceloraşi legi şi, prin urmare, putem coopera în mod eficient. Lumea de astăzi este ceea ce este doar datorită poveștilor pe care ni le-am spus de-a lungul istoriei. Minciunile și ficțiunile sunt pretutindeni în jurul nostru, astăzi trăim epoca fake news-ul, și pare că societatea zilelor noastre este sub asediul știrilor false sau fără fundament, dar acest lucru nu este chiar adevărat, căci lumea s-a confruntat cu poveștile false încă de la apariția omului. Iar știrile false au contribuit și ele la evoluția speciei umane. Ficțiunea, fake-news-ul merg mână în mână cu puterea „dacă vrei putere, la un moment dat va trebui să răspândeşti ficţiuni. Dacă vrei să ştii adevărul despre lume, la un moment dat va trebui să renunţi la putere”. Ca specie, însă, oamenii preferă puterea în detrimentul adevărului, alocând mai mult timp încercării de a controla lumea decât celei de a încerca să o înțeleagă.

2. Sfârșitul lui Homo Sapiens - zorii lui Homo Deus sau zorii Inteligenței Artificiale.

Harari crede că asistăm la amurgul lui Homo Sapiens. În primul scenariu, cel optimist, omul va transcende limitările umane și se va transforma în zeu Homo deus. Se­mințele acestui viitor sunt deja sădite, tehnologiile actuale și bioingineria vor duce, în timp, la apariția unei caste de supraoameni îmbunătățiți genetic și tehnologic. „Căpătăm cu rapiditate puteri care până acum erau considerate divine“

Iar în cel de-al doilea scenariu, cel pesimist, omul va dispărea și va fi înlocuit de Inteligența Artificială; Homo Sapiens a făcut deja primul pas pe acest drum cedând încet-încet autoritatea unor algoritmi tot mai perfecționați, utilizăm Google pentru orice și mai degrabă ne uităm la telefon ca să știm cum va fi vremea, în loc să scoatem capul afară pe geam. Cambrige Analytica și alții pretind că știu deja mai bine decât oamenii ce vor aceștia. În tot acest timp ”profetul” sfârșitului omului Yuval Noah Harari stă departe de tehnologie, nu are smartphone, nu folosește rețele de socializare, practică meditația două ore pe zi și are perioade lungi de izolare.


16 afișare0 comentariu
Logo-SOS-liniehd.jpg