Pași spre schimbare

Actualizată în: 6 Mart. 2020

Schimbare: transformare, modificare, metamorfoză, prefacere.

Viața noastră de zi cu zi presupune în mod invariabil o continuă schimbare, chiar dacă, de cele mai multe ori, aceasta este una imperceptibilă. Ne schimbăm fizic, psihic, emoțional, deși nu întotdeauna conștientizăm acest aspect.


(Roman Tolici, One Shadow, din seria Action, ulei pe pânză, 2009)


Sunt schimbări minuscule și schimbări care par mai mari decât viața.

Sunt schimbări pe care le plănuim din timp și asupra cărora ne aplecăm cu meticulozitate, în care investim zile, săptămâni sau chiar ani în șir, atenți la fiecare detaliu, proiectând scenarii posibile și încercând să estimăm efectele și repercusiunile acțiunilor noastre.

Sunt schimbări care ne izbesc pe nepregătite și care nu ne dau de ales, pe care trebuie să le acceptăm așa cum vin – sunt schimbările neprevăzute, cele provocate de accidente sau diverse alte contexte de viață pe care nu le avem în plan. În astfel de cazuri, un rol important îl joacă abilitatea noastră de a ne adapta la nou, de ne păstra echilibrul interior și de ne adapta la noile condiții impuse de schimbarea respectivă. Reajustarea orizontului personal, modificarea viziunii asupra realității – așa cum o percepe cel care devine subiectul schimbării, capacitatea de a găsi resursele necesare pentru a construi o nouă ordine personală în care individul să poate funcționa în parametrii optimi, toate acestea devin esențiale în supraviețuirea la o schimbare care vine pe nepregătite.

Se știe că orice schimbare presupune efort și aduce cu sine un oarecare grad de disconfort, mai mic sau mai mare, în funcție de acțiunile și pașii necesari și obligatorii acelei schimbări. De altfel, disconfortul este unul dintre motivele pentru care, de obicei, evităm să facem schimbări majore în viețile noastre, chiar și atunci când ele se impun. Însă de multe ori, prețul pe care îl plătim atunci când alegem să rămânem fixați în aceeași rutină sau în același context, este mult mai mare decât acela pe care îl plătim alegând schimbarea.

Tu ce ai vrea să schimbi în viața ta?

24 afișare0 comentariu
Logo-SOS-liniehd.jpg