Opusul depresiei nu este bucuria ci conectarea - 2 lucruri pe care le-am învățat de la Johann Hari

Actualizată în: 21 Apr. 2020

Johann Hari – scriitor și jurnalist celebru a scris pentru publicații prestigioase precum The Independent și The Huffington Post, a scris cărți despre depresiei, războiul împotriva drogurilor și monarhie. Înainte de a-și scrie cărțile, a cunoscut declinul fiind nevoit să demisioneze de la The independent pentru acuzații de plagiat și ediții peiorative pe Wikipedia pe paginile jurnaliștilor care i-au criticat conduita. 
 
Trecutul familiei sale nu este unul academic, a crescut în nordul Londrei în suburbii. Mama sa lucra într-un refugiu, iar tatăl era șofer de autobuz „Mama și tata și fratele meu au plecat de la școală când aveau 16 ani. Am fost prima persoană din familia mea care a mers la o universitate fantezistă.” – mărturisește el. A absolvit la Cambridge științe sociale și politice și a fost angajat de către Independent imediat după absolvirea studiilor, a câștigat Young Journalist of the Year în 2003 și a devenit cel mai tânăr deținător al premiului George Orwell, pentru raportărilor sale politice. 
 
Urcușurile și coborâșurile pe care le-a experimentat în viață l-au făcut să poată să se apropie de subiecte delicate și să aibă compasiunea, dar și luciditatea necesară pentru ele. Dependență și depresie. 
 

2 lucruri pe care le-am învățat de la el:

 

1. Depresia reprezintă o epidemie a lumii moderne. Există trei tipuri de cauze ale acesteia, iar acestea se întrepătrund de cele mai multe ori. Cauzele biologice, ereditare sunte cele care ne pot face mai vulnerabili în fața depresiei, dar nu înseamnă, în mod obligatoriu, că o vom și manifesta. Există cauze de mediu, care vizează modul în care trăim în societate Și apoi există cauzele psihologice, care reflectă modul în care gândim noi despre lume și viață. Cea din urmă este poate cea mai importantă dintre toate pentru că schimbarea viziunii noastre despre viață ar putea să ne ajute să depășim depresia. Și vindecarea acesteia începe cu acceptarea problemei și depășirea sentimentului de rușine.

2. Există mai multe cauze ale depresiei și ale anxietății – provocate de deconectare. Unele dintre cele mai importante sunt deconectarea: de la o muncă plină de sens, de la alți oameni și de la valori importante. Deși trăim în orașe aglomerate și suntem mai mereu înconjurați de alți oameni cei mai mulți dintre noi suferim de singurătate. Iar cercetările ne arătă că singurătatea acută este la fel de stresantă ca un atac fizic, singurătatea provoacă la fel de mult stres ca și un pumn pe care îl primești în față de la un străin. Trăim vremuri în care facem mai puține lucruri împreună, decât oricare alți oameni care au trăit înaintea noastră. Structurile prin care obișnuiam să avem grijă unii de alții, de la familie, la cartier – s-au destrămat. Ne-am dezbinat triburile și am început un experiment, să vedem dacă pute trăi singuri. Astfel, am ajuns ca albinele care rătăcite de roi înnebunesc, noi devenim depresivi.


18 afișare0 comentariu
Logo-SOS-liniehd.jpg