Niște gânduri

text de Epy Igrisan

Gânduri din izolare puse în pagină de un ex-adolescent, ex-tânăr, actualmente senior...

Astăzi când scriu aceste rânduri, am 73 de ani și sunt de 44 de zile izolat în casă împreună cu soția mea. Sunt norocos pentru că nu sunt singur.

Dex-ul ne spune despre izolare, că este o îndepărtare de societate, de semeni, dar eu pot spune că această izolare a venit pentru mine cu o apropiere și empatie mai mare față de oameni.

În aceste vremuri, am regăsit răgazul să vorbim mai mult și mai sincer unii cu alții decât o făceam înainte. Chiar dacă doar telefonic sau online!


În această perioadă am încercat să fiu cât mai corect informat, dar am abandonat speranța, căci vorba unui renumit actor de la Hollywood, Danzel Washington, ”dacă nu citești ziarul, nu ești informat, iar daca îl citești ești prost informat”

Lipsa de libertate o cunosc, am trăit-o și în anii tinereții. Știți, generația noastră a trăit în comunism lipsită de libertate și moare azi încarcerată de propriile-i frici sau de fricile altora.

Libertatea este pentru mine mersul la frizer, plimbatul cu bicicleta în cartierul copilăriei, plimbările lungi cu soția, mersul la biserică duminica, înghețata de după, îmbrățișatul nepoților. Ei sunt departe, la sute de kilometri de noi. Libertățile mele sunt mărunte, dar de neprețuit.

Am avut zile bune și zile rele, iar depărtarea de copii și nepoți era să mă doboare, însă cotrobăind prin cărți am găsit alinare în vorbele lui Mircea Eliade: ”libertatea absolută se câștigă prin dragoste, căci doar dragostea îl eliberează pe om de natura sa”.

Iar nouă, acestei generații de carceră, ne ”rămân aceste trei valori: credința, nădejdea și dragostea, dar cea mai mare dintre ele este dragostea” pentru voi cei mai tineri.


photo din arhiva personală a autorului

285 afișare0 comentariu
Logo-SOS-liniehd.jpg