Inteligența corpului - 2 lucruri pe care le-am învățat de la Gabor Mate

Gabor Mate - medic canadian de origine maghiară cu vastă experiență în practica medicinei de familie și paliativă. Autor al unor bestselleruri și speaker de renume internațional,  este specializat în dezvoltarea copilului și studiul traumei, precum și în impactul acestora asupra  sănătății fizice și psihice.
Propria sa viață i-a folosit ca punct de plecare în studiul traumei. Născut la Budapesta, Ungaria în 1944, Dr. Mate este supraviețuitor al Holocaustului. Bunicii săi materni au fost uciși la Auschwitz, mătușa sa a dispărut în timpul războiului, iar tatăl său a îndurat muncă forțată în lagăre naziste. A emigrat în Canada după război unde a studiat inițial literatura, dar după aceea la vârsta maturității a obținut diploma în medicina de familie pe care a practicat-o timp de peste 20 de ani.

2 lucruri pe care le-am învățat de la el:

1.     Corpul ne spune NU atunci când este în pericol și tot ceea ce trebuie să facem pentru a rămâne sănătoși este să îl ascultăm. Stresul emoțional este o cauză majoră a bolilor fizice, de la cancer la afecțiuni autoimune și multe alte boli cronice. Corpul este un mecanism extrem de inteligent care ne transmite mici semnale atunci când simte că stresul la care este supus este riscant pentru sănătate. Semnalele ne sunt transmise cu mult înainte ca boala să se instaleze, dar problema omului modern și a medicinei alopate este ultra specializarea. Lipsa unei abordări holistice organismului uman și lipsa cunoașterii propriului corp ne duc, de cele mai multe ori, în situația în care ajungem să tratăm simptomele, efectele bolilor și nicidecum cauza acestora. În excepționala sa cartea sa ”Când corpul spune NU” Dr. Mate demonstrează cu studii științifice teoriile conform cărora o persoană poate să moară literalmente de singurătate, că există o legătură între capacitatea de a exprima emoțiile și boala Alzheimer și că există o  așa numită „personalitate a cancerului”
Cu zeci de studii de caz și povești, inclusiv cele ale lui Lou Gehrig, Betty Ford și Lance Armstrong, cartea ne dezvăluie „The Seven A's Healing”: principii pentru vindecarea și prevenirea bolilor generate de stresul ascuns.

2. Adicțiile sunt strâns legate de traumele din copilărie – iar acestea se transmit trans generațional pentru că cei afectați cad, din frică, pradă adicțiilor care îi fac de cele mai multe ori insensibili la nevoile reale ale celor din jurul lor, în special ale copiilor lor, pasându-le astfel trauma. Cu toate aceste el crede că acestea nu se transmit genetic ci sunt mai degrabă o consecința a incapacității noastre de vindecare și a epigeneticii. Adicțiile pornesc din frici și din dorința de a camufla durerea provocată de ele. Acolo unde este adicție (alcool, droguri, sex, jocuri de noroc) este și multă durere, de aceea, el ne sfătuiește să dăm dovadă de compasiune și acceptare. Iar dacă avem apropiați în această situație trebuie să facem pentru ei tot ce putem mai bine, uneori chiar dacă asta înseamnă doar să ne asigurăm că, cel mai bine, înseamnă răul cel mai mic. De la formele sale mai benigne, dependentele comportamentale, la cele mai maligne, care cauzează ravagii in viată intima si sociala si in organismul individului, dependenta este mai degrabă un continuum, fiecare dintre noi căzându-i- pradă sub diverse forme. Este rezultatul unei istorii de viată în care mediul a influențat genetica mai mult decât vrem sa acceptam ca societate

*epigenetică – ramură a geneticii care studiază impactul mediului înconjurător asupra organismului și a felului în care celulele și ADN-ul se modifică odată cu mediul la care sunt expuse

24 afișare0 comentariu
Logo-SOS-liniehd.jpg