Drumul către tine - ritual, obicei, rutină

În mod obișnuit, cuvântul ritual ne duce cu gândul la un moment de excepție din viața individului (naștere, nuntă, botez, moarte), moment marcat de comunitatea din care acesta face parte printr-o serie de ceremonii specifice. De altfel, ritualurile sunt definite de cele mai multe ori ca fiind ceremoniile desfășurate în conformitate cu anumite tradiții, în cadrul cărora sunt implicați mai mulți membrii ai comunității.

Cuvântul ritual este derivat din latinescul ritus, care însemna ceremonie, cult religios. În Europa de Est, ritualul a dezvoltat în jurul său un întreg arsenal folcloric, cu elemente comune multor țări din zonă în manifestările generate – orații, cântece, incantații etc.

În perioada modernă și cea contemporană, s-a păstrat o mare parte din ritualurile care țin de aceste momente-cheie ale existenței omului în cadrul comunității din care face parte. Însă este interesant de observat tendința din ce în ce mai pregnantă a societății de a încuraja crearea unor ritualuri care exclud membrii comunității și care devin un fel protocoale intime ale individului. S-a conturat încet o cultură a ritualurilor personale, care sunt recomandate și promovate ca fiind generatoare de schimbări esențiale în viața celui care începe să le practice. Sunt nenumărate pagini pe internet, cărți și cursuri în care sunt listate posibile ritualuri zilnice, de unde poți adopta setul convenabil pentru tine, rețete garantate de către persoane influente, de la celebrități la diverși guru care îți garantează că vei privi altfel viața și vei avea acces la alte chei de lecturare a realității.

Ritualurile personale sunt însă mai degrabă obiceiuri zilnice, lipsite de aura ceremonială din trecut, dar care au potențialul real de a-ți schimba calitatea vieții. Iar aceste obiceiuri se transformă în timp într-o rutină. Nu e nevoie să parcurgi tomuri întregi dedicate subiectului, nici să te pierzi pe site-uri care își promit viața pe care nu ai avut-o nicicând. E nevoie doar să fii atent(ă) la tine însuți/însăți. Să identifici ce îți place și îți face bine. Tu ești maestrul de ceremonii al propriei tale vieți. Tu setezi ritmul, rima, măsura – deci, tu ești singurul capabil să descopere poezia fiecărei zile în parte.

Deși de multe ori blamată ca fiind generatoare de plictis, rutina aduce în viața noastră un element important – și anume, predictibilitate. Știm, spre exemplu, că în fiecare dimineață între orele x și y, avem grijă să ne facem gimnastica zilnică. Sau că avem o oră de lectură, în fiecare după-amiază, după ce ne terminăm munca. Rutina timpului pe care ni-l dedicăm nouă ne oferă siguranță și confort.

Indiferent de semantica folosită – ritual, rutină sau obicei – nimeni nu poate să traseze în locul tău traseul pe care alegi să îl parcurgi, dar itinerariul rămâne întotdeauna același – din afara ta, către tine.

5 afișare0 comentariu
Logo-SOS-liniehd.jpg