”Darurile imperfecțiunii” noastre – 2 lucruri esențiale pe care le-am învățat de la Brene Brown


Brene Brown – e genul de persoană care mă fascinează și mă intrigă în egală măsură. O urmăresc pe toate canalele de social media, i-am ascultat celebrul TED talk, i-am citit cărțile și am râs și plâns cu lacrimi la episoadele podcastului ei din carantină. Descrierea pe care ea a făcut-o podcastului se potrivește mănușă personalității ei ”autentică, onestă, neșlefuită, reflectă atât magia cât și nimicnicia ființei umane”.

Brene Brown este doctor în științe sociale și profesor cercetător al Universității din Houston. Studiază de peste două decenii vulnerabilitatea, curajul, rușinea și empatia. Este autoarea a 5 cărți New York Times bestsellers: The Gifts of ImperfectionDaring GreatlyRising StrongBraving the Wilderness, and Dare to Lead. (4 dintre acestea traduse și în limba română, cam prost, dar tot merită citite ). Brene a devenit celebră în urma unui TED talk ”Puterea vulnerabilității” care a fost vizionat de peste 47 de milioane de ori. https://www.ted.com/talks/brene_brown_the_power_of_vulnerability?language=en

2 lucruri pe care le-am învățat de la ea

1. ”Curajul se naște din vulnerabilitate nu din forță”

În lumea în care am trăit până de curând cel mai apăsător sentiment era cel al insuficienței, niciodată nu aveam suficiente lucruri, nu făceam suficiente lucruri, eram mereu lăsați în urmă de propriile noastre așteptări.

Brene Brown ne spune ca această cultură a insuficienței ne face să credem că niciodată nu suntem suficient de buni, de perfecți, de slabi, de puternici, de frumoși, de victorioși, de inteligenți, de siguri, de în siguranță, de extraordinari. Nu ne simțim niciodată suficient de valoroși pentru a ieși în față și a ne lăsa văzuți, pentru a fi iubiți, pentru a avea un sentiment sănătos de apartenență, pentru a ne ști rostul pe lume. Sentimentul acesta de insuficiență ne macină, ne face să limităm conexiunea umană, implicarea. Ne construim armuri să ne apărăm, dar, în fapt, aceste armuri ne apără doar de siguranță, apartenență și fericire. Cu cât încercam să fim mai invulnerabili  cu atât mai temători și mai deconectați devenim. E nevoie să fim curajoși, să ne îngăduim să fim vulnerabili, pentru că vulnerabilitatea se află în centrul oricărei experiențe omenești semnificative. Dacă eșecul nu este o opțiune în lumea modernă,atunci trebuie să știm că fără eșec nu mai este loc de învățare, de creativitate, de inovație. Trebuie să facem loc vulnerabilității, să ne permitem să o dăm în bară pentru a ne ridica mai puternici și gata să încercăm din nou, cu autenticitate și curaj.

2. Limite personale - această extraordinară lecție care ar trebui predată în fiecare familie, în fiecare școală și în fiecare companie.

Brene Brown ne spune că ”A îndrăzni să stabilești limite personale înseamnă să ai curajul să te iubești pe tine însăți, chiar și atunci când riști să îi dezamăgim pe ceilalți.” De fapt cel mai important lucru este să învățăm să ne rămânem fideli nouă înșine, valorilor noastre, speranțelor noastre.

Deși am fi tentați să credem că limitele ne izolează și ne fac persoane mai ”rele” studiile lui Brene, și viata , ne arată că cu cât limitele personale sunt mai clare și mai respectate, cu atât nivelul de empatie și compasiune față de ceilalți este mai mare. Pentru că lipsa limitelor clare echivalează cu mai puțină deschidere. Practic este aproape imposibil să rămâi generos și mărinimos atunci când simți că ceilalți profită de tine.

Dacă vei învăța să îți impui propriile limite vei deveni ca Brene Brown ”o persoană mai puțin drăguță/dulce, dar mult mai iubitoare”. Succes!


photo: Oana Igrisan

14 afișare0 comentariu
Logo-SOS-liniehd.jpg